Betongleran
är idealisk för att skapa figurer, skulpturer, fågelbad, prydnads- och terrariebakgrunder m.m.
Ja, allt där du vill skapa och vara kreativ.

Betongleran är som lera att arbeta med men ska inte brännas utan bara härdas. Den tål vatten, frost och sol och är därför perfekt för att vara utomhus året runt.

Det är en fiberbetong, men vi har valt att man själv tillsätter fibrerna efter önskemål då det är stor skillnad på vad man tycker om att arbeta med och vad man önskar att uppnå/skapa. 

När man arbetar med dekorationsbetong är det 3 uppbyggnadsfaser: en grundform, ett konstruktionslager och ett dekorativt lager.

Fibrer fungerar som en förstärkning och förhindrar krympsprickor. Som förstärkning kan man t,ex. också använda höns/kycklingnät. Om du väljer att använda fibrer görs detta normalt i första lagret.
Fibrer kan dock även användas i andra lagret men är endast nödvändigt när du gör tunna saker såsom grenar som lätt kan brytas av.

1 påse fiber räcker till 20 kg betong.
MakeMake betongen är förpackad som ett pulver. Det enda som skall tillsättas är vatten. 1 liter till 5 kg betong. Mängden vatten kan emellertid variera lite beroende på vilken konsistens man trivs bäst att arbeta med.

Kom ihåg att använda handskar. pH-värdet i betongen är högre än hudens pH-värde och därmed torkar den ut händerna.


Färgpigment 
färgpigment är naturfärger. Alla färger kan blandas med varandra och tonas mörkare eller ljusare med svart eller vitt (med undantag från den mörkbruna och vita som tillsammans blir lila). Var observant på att eftersom det är naturfärger har färgerna olika mättnadsgrad. Därför finns det ingen gyllende regel för färgblandningen utan ett gott råd är att alltid göra en liten färgtest tills du lärt känna färgernas egenskaper. 

Color Fix
Color Fix är en akrylprodukt. När du har målat ditt objekt bildas en hinna som gör den ogenomtränglig och vattenavvisande. Kom ihåg att alltid hålla Colour Fix frostfritt.

Grundform
Anledningen till att göra en grundform är för att använda så lite som möjligt av betongen och för att inte göra det slutliga resultatet för tungt.
Grundformen kan exempelvis vara gjord av frigolit, trä, höns/kycklingnät, olika plast/stålrör, gamla krukor och så vidare. Betongen fäster på nästan allt. Är det en mycket slät yta som du vill sätta betong på, kan det vara fördelaktigt att rugga upp ytan lite först. Man kan också lägga ett mycket tunnt lager fogskum, låta det torka och sedan lägga betong ovanpå. Det är viktigt i denna process att tänka så mycket som möjligt på hur du vill att det färdiga resultatet ska bli.

Därefter lägger du på det första lagret av betongen, ev med fibrer i. Blanda bara den mängd kan du lyckas använda inom cirka 45 min. annars blir den för svår 
att arbeta med. Torkar den lite för fort kan du ta i lite extra vatten och röra om ordentligt. Resultatet blir då något längre bearbetningstid.

Betongen lägges på i skikt som kan variera från 5 mm till 5 cm, beroende på objekt.  På stora objekt som man ev ska gå eller klättra på är det klokt att ha ett tjockare första lager.

När formen är helt täckt av betong, och har torkat ca 1 dygn är det dags för det andra skiktet, det dekorativa skiktet. Det är viktigt att fukta betongen innan 2:a lagret lägges på för att undvika sprickor. Det finns saker man med fördel kan göra medan betongen är färsk. Ev stämpla eller göra andra mönster eller rugga/släta till eftersom det är vid denna tidpunkt betongen är mest modellerbar.

Efter 3-4 timmar kan du skrapa i betongen. Här handlar det om att vara tuff, men har ännu inte nått sin fulla styrka. En spetsig murslev eller spackel är ett bra verktyg i denna process.

Mellan 4-8 timmar, kan man använda en stålborste och efter 24 timmar har betongen uppnått ca 80% av sin styrka. Ju lägre temperatur ju längre torktid.

Arbetstemperaturen bör vara över +5 gr. Vid temp som överstiger +22 gr är
torktiden snabbare och vattenavdunstningen större. Om fukt avdunstar för snabbt från betongen skapas sprickor. Man kan med fördel fukta objektet löpande under de första timmarna och sedan genom att täcka den med plast när du är klar.

Anledningen till att inte färgerna är färdigblandade är att du blandar den mängd som du behöver och den färg du vill, färg som blir kvar kan röras upp igen. För fågelbad tex och om vattentrycket inte är så stort, är det en bra idé att ge ytan min. 3 x Colour Fix. Vid högre vattentryck i dammar och till akvarier byggda i betong användes istället Makemake bassängtätningsmembran.

Om du någon gång önskar att ändra utseendet på ditt färdiga objekt kan du enkelt lägga på ett nytt lager av betong.